Karjalainen 12.2.2015:

Yrittäjyyden esteet poistettava

Työ on hyvinvoinnin perusta ja vain yritysten elinvoima mahdollistaa uudet työpaikat. Ilman uusia työpaikkoja ja yrittämisen edellytysten tukemista ei saada elinvoimaa. Valitettavasti asenneilmapiiri Suomessa on edelleen yrittämistä aliarvioivaa ja kasvukielteistä, mikä yhdistettynä ylisääntelyyn ei kannusta uusien työpaikkojen syntymiseen ja yritysten kasvuun. Yrittäjyyden ja kasvun esteet onkin poistettava.

Työn pitäisi olla kaikkien puolueiden ykkösteema, kuitenkin esimerkiksi gallup-ykkösen Keskustan puheet ja linjaukset ovat ristiriitaisia. Keskustahan kannattaa liiallisen sääntelyn purkua, mutta esittääkin puoluekokouspäätöksellä kaupan alalle haitallisesti, että keskioluen myynti kiellettäisiin ruokakaupoissa. Holhouksella ei saada uusia työpaikkoja, eikä vähennetä alkoholihaittoja.

Tällaisen liiallisen säätelyn sijaan työtä syntyy esimerkiksi tekemällä työajoista joustavampia. Muun muassa työaikapankkien käyttömahdollisuuksia voisi laajentaa, jotta työtä voidaan tehdä silloin, kun sitä on. Tärkeää on myös rohkaista yrittäjiä palkkaamaan lisää ihmisiä mm. pidentämällä koeaikaa ja mahdollistamalla pitkäaikaistyöttömän palkkaaminen määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityistä perustelua. Olennaista olisi myös lisätä työntekijöiden mahdollisuuksia sopia työehdoista ja palkoista työpaikalla.

Lisäksi valtio voi tukea ostovoimaa ja siten työpaikkojen syntymistä keventämällä tuloverotusta kaikilta. Elinvoimaa ja kasvua tukisi myös se, että työn tekemisestä tehdään nykyistä kannattavampaa. Kokoomus onkin esittänyt, että työttömälle on jäätävä työllä ansaitusta eurosta aina vähintään puolet käteen. Työn pitää olla tekijälleen aina kannattavampaa kuin sen, ettei sitä tekisi.

Työ takaa yhteiskunnan hyvinvoinnin. Yhteiskunnan hyvinvointi voidaankin taata vain sääntelyä keventämällä, tuloverotusta keventämällä ja työnteon kannustavuutta tukemalla.

Anssi Törmälä (kok.)
Kaupunginhallituksen henkilöstö- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja
kansanedustajaehdokas Joensuu